Aybel Textielverf

Veelgestelde vragen

Aybel Textielverf Veelgestelde Vragen

Kan ik de bekleding van tuinmeubilair verven?

Aybel Lounge set

Stof voor tuinmeubelen en loungesets is na enkele seizoenen vaak aan een opfrisbeurt toe. Er verschijnen zwarte plekjes van vocht, de kleuren vervagen en er kunnen kringen of vlekken ontstaan van zonnecrème en gemorste drankjes.

In plaats van een nieuwe tuinset te kopen is het soms mogelijk om de stof te verven. Voor het verven moet je met een aantal zaken rekening houden:

1. De samenstelling van de stof bepaalt of je de stof kunt verven. In bekleding van tuinmeubilair wordt regelmatig polyester gebruikt. Polyester is met gewone textielverf niet te verven. De meeste andere materialen zijn wel te verven. Of je stof van polyester is gemaakt vindt je in het wasvoorschrift van je bekleding. Als ze voor een deel uit polyester bestaat dan zal de kleur lichter uitvallen.

2. Als de stof afneembaar is dan kun je ze meestal in de wasmachine verven. Niet afneembare stof kun je met een plantenspuit of kwast verven.

3. Outdoorstof wordt vaak behandeld met waterafstotende beschermlagen. Na een aantal wasbeurten verdwijnen deze lagen meestal. Voor nieuwe stof, of bij zeer sterke waterafstotende beschermlagen, kan het voor textielverf moeilijk zijn om zich aan de vezels te hechten. Na het verven kun je de stof opnieuw inspuiten met een waterafstotende spray.

4. Waterafstotende producten en resten van producten als zonnecrème kun je het beste grondig reinigen om vlekken te voorkomen. Door een vaatwastablet te gebruiken in plaats van gewoon wasmiddel reinig je de stof beter.

5. Kies de nieuwe kleur in dezelfde kleurtoon als de originele kleur, het beste in een iets donkerder tint. Beige stof bruin verven gaat beter dan blauwe stof geel te verven. Textielverf is niet-dekkende verf, dus gele verf voor blauwe bekleding geeft een groen resultaat.

6. Bestel eerst een enkel zakje en test hiermee op een klein stukje stof of het resultaat goed is. Eventueel kun je zakjes in een paar kleuren bestellen om meerdere kleuren te testen en eventueel te mengen. Als je de juiste kleur hebt gevonden, koop dan pas de definitieve hoeveelheid in de juiste kleur.

7. Kleuren vervagen sneller in UV-licht. Zonlicht bevat veel UV-straling waardoor uw stof vaak al na korte tijd vaal wordt. Gebruik Aybel Fiske fixeermiddel in het laatste spoelwater om uw kleuren langer mooi te houden.

Bekleding van auto, boot of caravan verven

Aybel verven autostoel

Het verven van de bekleding van je auto, boot of caravan is een prima mogelijkheid om de kleur van oude stoffen te herstellen en op te frissen.

Voor het verven van bekleding is het prettig als je de stof eerst los kunt maken. Je kunt de stof dan wassen en verven in de wasmachine, of op de hand als de stof erg oud en delicaat is. Voor stof die vast is aangebracht kun je in water opgeloste textielverf met een plantenspuit of kwast aanbrengen.

In bekleding voor auto’s, caravan of boten is meestal geen wasvoorschrift aanwezig. Het is dan lastig om na te gaan van welk materiaal de stof is gemaakt. Dit is dan vaak even zoeken naar de juiste werkwijze. Voor wol of Nylon (polyamide) voeg je wat azijn toe voor een goed resultaat, als de verf wat moeilijker hecht wat extra zout.

Als de kleur direct uitspoelt of loslaat dan heb je waarschijnlijk met polyester te maken. Polyester is eigenlijk het enige materiaal dat je niet kunt verven met textielverf.

De kleur kun je het beste in dezelfde kleurtoon kiezen als de oorspronkelijke kleur. Enkele tinten donkerder is goed te doen, voor een lichtere, of geheel andere kleur moet je de stof eerst ontkleuren. Ontkleuren is voor oude stoffen echter af te raden omdat het de stof makkelijk kan beschadigen.

Voor grotere hoeveelheden stof adviseren we om eerst een enkel zakje textielverf te bestellen (eventueel in meerdere kleuren) om te testen of het resultaat goed wordt. Alle kleuren kunnen ook onderling gemengd worden. Zo kun je experimenteren tot je de juiste kleur hebt gevonden en daarna de juiste hoeveelheid in de juiste verhouding bestellen.

Kan ik kleur herstellen met textielverf?

Kleur herstellen met textielverf

Kleur herstellen met textielverf is vaak goed mogelijk. Door het wassen worden donkere kleuren als zwart, donkerblauw en bruin snel vaal. Kleuren verschieten ook door de UV-straling in het zonlicht.

Een zakje textielverf en een eetlepel zout zijn meestal al genoeg om een hele was weer op te frissen. De normale hoeveelheid van 1 zakje per 250 gram droge stof mag je ruim nemen. 1 tot 2 zakjes per 2-3 kg katoenen kleding is meestal genoeg.

Bij Aybel kun je kiezen uit meer dan 50 kleuren. Er is al snel een kleur die heel dicht in de buurt komt. Voor heel specifieke kleuren kun je onze kleuren natuurlijk ook mengen. Alleen voor de kleur wit is textielverf niet geschikt. Hiervoor kun je het beste een ontkleurder kopen.

Wanneer krijg ik mijn textielverf?

Wanneer krijg ik mijn textielverf

Je krijgt je textielverf meestal per gewone post binnen drie werkdagen nadat je bestelling is betaald.

Wanneer je je textielverf in de bus krijgt is vooral afhankelijk van het moment van bestellen en betalen. In de volgende tabel kun je zien wanneer je de verf ongeveer mag verwachten:

Besteld en betaald op:
Zaterdag, zondag of maandag voor 15:00 uur -> bij jou in de brievenbus op dinsdag of woensdag
Dinsdag voor 15:00 uur -> bij jou in de brievenbus op woensdag of donderdag
Woensdag voor 15:00 uur -> bij jou in de brievenbus op donderdag of vrijdag
Donderdag voor 15:00 uur -> bij jou in de brievenbus op vrijdag of zaterdag
vrijdag voor 15:00 uur -> bij jou in de brievenbus op zaterdag of dinsdag

Ik heb mijn textielverf niet ontvangen

Ik heb mijn textielverf niet ontvangen

Als je je textielverf niet binnen 3 werkdagen na je bestelling hebt ontvangen kun je altijd even contact met ons opnemen. Wij kunnen snel nakijken of en wanneer je textielverf is verzonden.

Contact opnemen doe je het makkelijkste via de mail naar contact@aybel.nl.

 

Hoe kan ik gordijnen verven?

Hoe kan ik gordijnen verven

Kun je gordijnen verven met textielverf?

Als je de kleur van je gordijnen wilt veranderen of vale en verschoten kleuren wilt herstellen, kun je gordijnen verven met textielverf.

Omdat gordijnen meestal groot en zwaar zijn, is er best veel verf nodig. Als het resultaat van het verven dan niet goed is, is dat erg jammer van het geld en de moeite.

Hieronder vindt je de valkuilen én tips om teleurstellingen te voorkomen.

Valkuil 1: Niet alle gordijnen kun je verven

In gordijnen zit soms polyester. Polyester kun je niet verven met textielverf. Dit geldt ook voor het garen waarmee de stof aan elkaar is genaaid. Ook in het garen kan polyester zitten.

Daarnaast kunnen gordijnen behandeld zijn met vuil- en waterafstotend middelen. Ook dit kan het resultaat van het verven beïnvloeden.

Tip 1: Kijk altijd in het wasvoorschrift

Alle kleding heeft een etiket met daarop een wasvoorschrift. Ook kant en klare gordijnen hebben zo’n etiket. Je vindt hier informatie over de wastemperatuur, maar ook over de samenstelling van de stof. Kijk altijd naar de aanwezigheid van polyester in het wasvoorschrift. Als deze voor 100% uit polyester bestaat, is kleuren met textielverf onmogelijk. Als de stof voor een gedeelte uit polyester bestaat, kun je slechts een gedeelte kleuren. En dat is meestal niet wat je wilt.

Valkuil 2: Geen wasvoorschrift in gordijnen

Als gordijnen op maat zijn gemaakt ontbreekt vaak een wasvoorschrift. Je kunt er dan niet achter komen uit welke materialen je stof is gemaakt. Test dan altijd eerst met een klein stukje stof.

Tip 2: Doe de test

Geef geen tientallen of zelfs honderden Euro’s voor niets uit. Koop eerst een enkel zakje textielverf en test je stof daarmee uit.

In gordijnen zitten altijd wel stiknaden en een zoom. Om te testen knip je een los stukje stof uit je gordijnen. Dit hoeft niet groot te zijn, een paar centimeter is genoeg. Knip wel een stukje uit met stiksel. Dit is meestal van een ander materiaal dan de stof zelf.

Doe nu een klein beetje verfpoeder in een glas of bekertje en giet hier warm water bij zodat de verfstof oplost. Leg nu het testlapje in de vloeistof en roer dit een paar keer door. Laat het een half uurtje staan en spoel het teststukje uit. Als het resultaat goed kun je verf kopen voor al je gordijnen.

Tip 3: Test met meerdere kleuren

Textielverf geeft andere resultaten op katoen, dan op zijde. En weer anders op Nylon. Ook de ondergrond is belangrijk. Lichtgele verf gebruiken voor je zwarte stof is anders dan zwarte verf gebruiken voor je lichtgele stof.

Test daarom met meerdere kleuren. Koop lichtere en donkerder tinten of meng zelf je eigen kleuren. Het kan allemaal, ook al ben je natuurlijk niet meteen Picasso als je wat gaat experimenteren.

Om te experimenteren kun je meerdere glazen of bekertjes vullen met verschillende kleuren en mengsels. Je hebt nooit veel verf nodig, uit één zakje kun je makkelijk 10 porties verdelen.

Het is leuk en creatief, zorg alleen wel dat je oude kleding aandoet…

Valkuil 3: Te lage wastemperatuur

Gordijnen verven met kookwas op 90 graden is het beste voor de kleuren. Je gordijnen kun je echter meestal maar op 30 of 40 graden wassen. Gordijnen krimpen snel als je ze wast. Zelfs op lage temperatuur. Gordijnen verven op lagere temperatuur is soms lastig. De stof blijft dan te licht omdat de verf niet goed kan hechten.

Tip 4: Laat de textielverf langer inwerken

Als je op lagere temperatuur verft kunnen de kleuren te licht blijven. Je kunt dit met de handwas makkelijk zien door de stof boven het water te trekken. In de wasmachine kun je meestal door het venster zien of de kleur van de stof gelijk is aan die van het water.

Als de stof op lagere temperatuur te licht blijft, kun je ze gewoon langer laten inwerken. Soms wel een hele nacht. Pas als de stof niet verder meer van kleur verandert is de kleuring optimaal. Een wasmachine kun je tijdens het verven meestal wel uitzetten om de kleuren langer te laten inwerken. Zorg er wel voor dan de stof goed onder water blijft en roer af en toe even door. Een wasmachine kun je kort aan- en weer uitzetten.

Kan ik mijn bikini verven?

Aybel Textielverf Bikini verven

Of je je bikini of badpak kan verven met textielverf is afhankelijk van de stof van je bikini. Je kunt in het etiket van je bikini zien van welke stof ze is gemaakt. Als je bikini van polyester of een sterk waterafstotend materiaal is gemaakt lukt het verven niet. De meeste andere stoffen geven wel resultaat. Prints blijven echter altijd zichtbaar en ook stiksels kleuren meestal niet mee.

Om het resultaat te testen kun je een klein stukje van de stof afknippen (bijvoorbeeld van een koordje of uit de binnenzijde) en dit eerst testen in de textielverf. Als het resultaat niet naar je zin is, kun je je bikini gewoon blijven gebruiken.

Kleurverschillen na het verven met textielverf

Aybel Textielverf FAQ Kleurverschil

Het resultaat van stoffen verven met textielverf is soms anders dan we verwachten. Anders dan de kleur op de website of verpakking. Soms vallen de kleuren anders uit of valt het resultaat tegen. Lees hier meer over kleurverschillen na het verven met textielverf.

Op de foto staat het resultaat van twee witte katoenen T-shirts die in hetzelfde verfbad met dezelfde verf (Zeegroen) zijn geverfd. De onderste is veel blauwer uitgevallen. Bij de ander zijn de blauwtinten alleen nog zichtbaar in de afgebonden (Tye&Dye) stukken waar de verf minder goed kan bijkomen.

Alle stoffen zijn anders. Het ene katoen is anders dan het andere. Wol kleurt anders dan katoen, en linnen anders dan Nylon. Ook als we dezelfde kleur verf gebruiken kan de kleur anders uitvallen. Of een stof al vaak is gewassen maakt verschil met ongewassen stof. Verder worden stoffen vaak bewerkt met vuil- en waterafstotende middelen, verstevigers en fixeermiddelen. Al deze zaken zijn van invloed op het eindresultaat.

Vrijwel iedere kleur is opgebouwd uit meerdere andere kleuren. De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. Alle andere kleuren zijn secundaire kleuren. Deze secundaire kleuren zijn opgebouwd uit verschillende primaire kleuren.

Bijvoorbeeld jeanskleuren lijken donkerblauw. Er zitten echter ook roodtinten in. Het rood met het blauw geeft een paarse ondertoon aan jeans. In grijstinten zit vaak blauw en in groen zit weer geel.

Tijdens het verven dringen de kleuren in de vezels van de stof. Wanneer een stof de ene kleur makkelijker opneemt dan een andere kleur, ontstaan kleurverschillen. Donkerblauw kan te paars blijven, grijs te blauw en groen niet groen genoeg.

Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we je om de kleuren eerst te testen op een klein stukje van de te verven stof.

Verkeerd uitgevallen kleuren herstellen is minder eenvoudig. Te lichte kleuren zijn meestal redelijk goed te herstellen, te donkere kleuren of afwijkende kleuren zijn lastiger. In deze gevallen is ontkleuren belangrijk voor je opnieuw gaat verven.

Ontkleuren kan met speciale ontkleurders die verkrijgbaar zijn bij drogisterijen of online.

Ontkleuren kan ook met chloorbleek, maar houdt er dan wel rekening mee dat je het altijd verdunt voor je het op je stoffen gebruikt. Chloor tast de vezels aan als de concentratie te hoog is.

De stoffen enkele malen wassen, eventueel met een vaatwastablet erbij helpt vaak om de fixerende coating sneller af te breken waardoor het opnieuw kleuren makkelijker gaat.

Voor vragen in specifieke situaties zijn we altijd bereid om te adviseren over de best haalbare oplossing. Stuur hiervoor je vraag, samen met foto’s van het resultaat en het etiket/wasvoorschrift van de stof naar contact@aybel.nl.

Kleur geeft af, hoe textielverf fixeren?

Aybel Textielverf Kleur kleding geeft af

Als je een broek of andere kleding hebt gekocht waarvan de kleur afgeeft kun je de textielverf fixeren met Aybel Fiske. Aybel Fiske is een professioneel fixeermiddel voor nieuwe en zelfgeverfde stoffen.

Je kunt Aybel Fiske toevoegen bij het laatste spoelwater.

Klik hier om Aybel Fiske te bestellen en voor meer informatie over het gebruik.

 

Hoe krijg ik textielverf van mijn handen?

Aybel Textielverf FAQ Verf van handen

Hoe krijg ik textielverf van mijn handen? Een vraag die soms opkomt zodra je klaar bent met het verven van je stoffen.

Textielverf is gemaakt om goed te blijven zitten, goed te hechten, dus ook op je huid blijft het snel zitten. Water wast het niet af, zeep ook niet echt.

Op zich slijt het snel. Na een paar dagen is het weg. De verf is ongevaarlijk en je huid vernieuwt zich voortdurend.

Wil je toch sneller dat je handen weer schoon zijn, wat Vanish helpt wel en schuurmiddel werkt ook. Verder zijn er professionele inktreinigers die in drukkerijen worden gebruikt.

Voorkomen is altijd mogelijk. Bescherm je handen daarvoor tijdens het kleuren met een paar plastic handschoenen.

Hoe kan ik kleuren mengen met textielverf?

Aybel Textielverf Hoe kan ik kleuren mengen met textielverf?

Kleuren mengen met textielverf is niet anders dan met gewone kleuren. Rode textielverf en gele textielverf geeft oranje textielverf. Blauw en Geel geeft groen, enzovoort. De kleurencombinaties zijn eindeloos. Het vraagt wel creativiteit en geduld om de juiste resultaten te behalen.

Ga bij het mengen van kleuren altijd voorzichtig te werk. Neem een ruime hoeveelheid water en begin met een basiskleur. Het beste begin je bij de lichtste kleur. Om groen te maken begin je bij geel en voegt dan heel langzaam telkens een beetje blauw toe. Een lichte kleur donkerder maken is makkelijker dan andersom.

Hoeveel textielverf nodig?

Hoeveel Textielverf je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht van de te verven stof en van het materiaal waarvan de stof gemaakt is.

Hoeveel Textielverf je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht van de te verven stof en van het materiaal waarvan de stof gemaakt is. Daarnaast geeft minder textielverf een lichtere kleur dan meer textielverf toevoegen.

Voor Aybel Textielverf is de benodigde hoeveelheid textielverf ongeveer 1 zakje voor 250 tot 500 gram droge stof. Katoen kleurt makkelijker dan Nylon en voor een lichtere kleur gebruik je wat minder.

Verder is ook de oorspronkelijke kleur van belang. Een vaal gewassen donkerblauwe broek opfrissen met donkerblauwe textielverf is makkelijker dan een witte broek donkerblauw kleuren.

Het beste advies is eigenlijk altijd eerst te testen hoe de textielverf op jouw stof uitwerkt. Gebruik hiervoor een klein beetje van de verf met een klein stukje van de stof. Een klein stukje van de stof kun je meestal afknippen uit een zoom of een los koordje.

Afhankelijk van het resultaat kun je meer of minder textielverf gebruiken.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten