Aybel Textielverf

Veelgestelde vragen

Aybel Textielverf Veelgestelde Vragen

Kan ik kleur herstellen met textielverf?

Kleur herstellen met textielverf

Kleur herstellen met textielverf is vaak goed mogelijk. Door het wassen worden donkere kleuren als zwart, donkerblauw en bruin snel vaal. Kleuren verschieten ook door de UV-straling in het zonlicht.

Een zakje textielverf en een eetlepel zout zijn meestal al genoeg om een hele was weer op te frissen. De normale hoeveelheid van 1 zakje per 250 gram droge stof mag je ruim nemen. 1 tot 2 zakjes per 2-3 kg katoenen kleding is meestal genoeg.

Bij Aybel kun je kiezen uit meer dan 50 kleuren. Er is al snel een kleur die heel dicht in de buurt komt. Voor heel specifieke kleuren kun je onze kleuren natuurlijk ook mengen. Alleen voor de kleur wit is textielverf niet geschikt. Hiervoor kun je het beste een ontkleurder kopen.

Wanneer krijg ik mijn textielverf?

Wanneer krijg ik mijn textielverf

Je krijgt je textielverf meestal per gewone post binnen drie werkdagen nadat je bestelling is betaald.

Wanneer je je textielverf in de bus krijgt is vooral afhankelijk van het moment van bestellen en betalen. In de volgende tabel kun je zien wanneer je de verf ongeveer mag verwachten:

Besteld en betaald op:
Zaterdag, zondag of maandag voor 16:00 uur -> bij jou in de brievenbus op dinsdag of woensdag
Dinsdag voor 16:00 uur -> bij jou in de brievenbus op woensdag of donderdag
Woensdag voor 16:00 uur -> bij jou in de brievenbus op donderdag of vrijdag
Donderdag voor 16:00 uur -> bij jou in de brievenbus op vrijdag of zaterdag
vrijdag voor 16:00 uur -> bij jou in de brievenbus op zaterdag of dinsdag

Ik heb mijn textielverf niet ontvangen

Ik heb mijn textielverf niet ontvangen

Als je je textielverf niet binnen 3 werkdagen na je bestelling hebt ontvangen kun je altijd even contact met ons opnemen. Wij kunnen snel nakijken of en wanneer je textielverf is verzonden.

Contact opnemen doe je het makkelijkste via de mail naar contact@aybel.nl.

 

Hoe kan ik gordijnen verven?

Hoe kan ik gordijnen verven

Kun je gordijnen verven met textielverf?

Als je de kleur van je gordijnen wilt veranderen of vale en verschoten kleuren wilt herstellen, kun je gordijnen verven met textielverf.

Omdat gordijnen meestal groot en zwaar zijn, is er best veel verf nodig. Als het resultaat van het verven dan niet goed is, is dat erg jammer van het geld en de moeite.

Hieronder vindt je de valkuilen én tips om teleurstellingen te voorkomen.

Valkuil 1: Niet alle gordijnen kun je verven

In gordijnen zit soms polyester. Polyester kun je niet verven met textielverf. Dit geldt ook voor het garen waarmee de stof aan elkaar is genaaid. Ook in het garen kan polyester zitten.

Daarnaast kunnen gordijnen behandeld zijn met vuil- en waterafstotend middelen. Ook dit kan het resultaat van het verven beïnvloeden.

Tip 1: Kijk altijd in het wasvoorschrift

Alle kleding heeft een etiket met daarop een wasvoorschrift. Ook kant en klare gordijnen hebben zo’n etiket. Je vindt hier informatie over de wastemperatuur, maar ook over de samenstelling van de stof. Kijk altijd naar de aanwezigheid van polyester in het wasvoorschrift. Als deze voor 100% uit polyester bestaat, is kleuren met textielverf onmogelijk. Als de stof voor een gedeelte uit polyester bestaat, kun je slechts een gedeelte kleuren. En dat is meestal niet wat je wilt.

Valkuil 2: Geen wasvoorschrift in gordijnen

Als gordijnen op maat zijn gemaakt ontbreekt vaak een wasvoorschrift. Je kunt er dan niet achter komen uit welke materialen je stof is gemaakt. Test dan altijd eerst met een klein stukje stof.

Tip 2: Doe de test

Geef geen tientallen of zelfs honderden Euro’s voor niets uit. Koop eerst een enkel zakje textielverf en test je stof daarmee uit.

In gordijnen zitten altijd wel stiknaden en een zoom. Om te testen knip je een los stukje stof uit je gordijnen. Dit hoeft niet groot te zijn, een paar centimeter is genoeg. Knip wel een stukje uit met stiksel. Dit is meestal van een ander materiaal dan de stof zelf.

Doe nu een klein beetje verfpoeder in een glas of bekertje en giet hier warm water bij zodat de verfstof oplost. Leg nu het testlapje in de vloeistof en roer dit een paar keer door. Laat het een half uurtje staan en spoel het teststukje uit. Als het resultaat goed kun je verf kopen voor al je gordijnen.

Tip 3: Test met meerdere kleuren

Textielverf geeft andere resultaten op katoen, dan op zijde. En weer anders op Nylon. Ook de ondergrond is belangrijk. Lichtgele verf gebruiken voor je zwarte stof is anders dan zwarte verf gebruiken voor je lichtgele stof.

Test daarom met meerdere kleuren. Koop lichtere en donkerder tinten of meng zelf je eigen kleuren. Het kan allemaal, ook al ben je natuurlijk niet meteen Picasso als je wat gaat experimenteren.

Om te experimenteren kun je meerdere glazen of bekertjes vullen met verschillende kleuren en mengsels. Je hebt nooit veel verf nodig, uit één zakje kun je makkelijk 10 porties verdelen.

Het is leuk en creatief, zorg alleen wel dat je oude kleding aandoet…

Valkuil 2: Te lage wastemperatuur

Gordijnen verven met kookwas op 90 graden is het beste voor de kleuren. Je gordijnen kun je echter meestal maar op 30 of 40 graden wassen. Gordijnen krimpen snel als je ze wast. Zelfs op lage temperatuur. Gordijnen verven op lagere temperatuur is soms lastig. De stof blijft dan te licht omdat de verf niet goed kan hechten.

Tip 4: Laat de textielverf langer inwerken

Als je op lagere temperatuur verft kunnen de kleuren te licht blijven. Je kunt dit met de handwas makkelijk zien door de stof boven het water te trekken. In de wasmachine kun je meestal door het venster zien of de kleur van de stof gelijk is aan die van het water.

Als de stof op lagere temperatuur te licht blijft, kun je ze gewoon langer laten inwerken. Soms wel een hele nacht. Pas als de stof niet verder meer van kleur verandert is de kleuring optimaal. Een wasmachine kun je tijdens het verven meestal wel uitzetten om de kleuren langer te laten inwerken. Zorg er wel voor dan de stof goed onder water blijft en roer af en toe even door. Een wasmachine kun je kort aan- en weer uitzetten.

Kan ik mijn bikini verven?

Aybel Textielverf Bikini verven

Of je je bikini of badpak kan verven met textielverf is afhankelijk van de stof van je bikini. Je kunt in het etiket van je bikini zien van welke stof ze is gemaakt. Als je bikini van polyester of een sterk waterafstotend materiaal is gemaakt lukt het verven niet. De meeste andere stoffen geven wel resultaat. Prints blijven echter altijd zichtbaar en ook stiksels kleuren meestal niet mee.

Om het resultaat te testen kun je een klein stukje van de stof afknippen (bijvoorbeeld van een koordje of uit de binnenzijde) en dit eerst testen in de textielverf. Als het resultaat niet naar je zin is, kun je je bikini gewoon blijven gebruiken.

Kleur geeft af, hoe textielverf fixeren?

Aybel Textielverf Kleur kleding geeft af

Als je een broek of andere kleding hebt gekocht waarvan de kleur afgeeft, bijvoorbeeld op je witte bank, kun je de textielverf fixeren met een huis-tuin-en-keuken middeltje. Los een kopje zout en een flinke scheut azijn op in een emmer koud water en leg je kleding hier een nacht in te weken. Spoel je kleding goed uit en de verf geeft niet meer af.

De textielverf van Aybel bevat zowel kleurstof als een middel om de kleuren te fixeren. Alleen een eetlepel zout toevoegen is voldoende. Een apart middel toevoegen om te fixeren is dus niet nodig.

Hoe krijg ik textielverf van mijn handen?

Aybel Textielverf FAQ Verf van handen

Hoe krijg ik textielverf van mijn handen? Een vraag die soms opkomt zodra je klaar bent met het verven van je stoffen.

Textielverf is gemaakt om goed te blijven zitten, goed te hechten, dus ook op je huid blijft het snel zitten. Water wast het niet af, zeep ook niet echt.

Op zich slijt het snel. Na een paar dagen is het weg. De verf is ongevaarlijk en je huid vernieuwt zich voortdurend.

Wil je toch sneller dat je handen weer schoon zijn, wat Vanish helpt wel en schuurmiddel werkt ook. Verder zijn er professionele inktreinigers die in drukkerijen worden gebruikt.

Voorkomen is altijd mogelijk. Bescherm je handen daarvoor tijdens het kleuren met een paar plastic handschoenen.

Hoe kan ik kleuren mengen met textielverf?

Aybel Textielverf Hoe kan ik kleuren mengen met textielverf?

Kleuren mengen met textielverf is niet anders dan met gewone kleuren. Rode textielverf en gele textielverf geeft oranje textielverf. Blauw en Geel geeft groen, enzovoort. De kleurencombinaties zijn eindeloos. Het vraagt wel creativiteit en geduld om de juiste resultaten te behalen.

Ga bij het mengen van kleuren altijd voorzichtig te werk. Neem een ruime hoeveelheid water en begin met een basiskleur. Het beste begin je bij de lichtste kleur. Om groen te maken begin je bij geel en voegt dan heel langzaam telkens een beetje blauw toe. Een lichte kleur donkerder maken is makkelijker dan andersom.

Hoeveel textielverf nodig?

Hoeveel Textielverf je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht van de te verven stof en van het materiaal waarvan de stof gemaakt is.

Hoeveel Textielverf je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht van de te verven stof en van het materiaal waarvan de stof gemaakt is. Daarnaast geeft minder textielverf een lichtere kleur dan meer textielverf toevoegen.

Voor Aybel Textielverf is de benodigde hoeveelheid textielverf ongeveer 1 zakje voor 250 tot 500 gram droge stof. Katoen kleurt makkelijker dan Nylon en voor een lichtere kleur gebruik je wat minder.

Verder is ook de oorspronkelijke kleur van belang. Een vaal gewassen donkerblauwe broek opfrissen met donkerblauwe textielverf is makkelijker dan een witte broek donkerblauw kleuren.

Het beste advies is eigenlijk altijd eerst te testen hoe de textielverf op jouw stof uitwerkt. Gebruik hiervoor een klein beetje van de verf met een klein stukje van de stof. Een klein stukje van de stof kun je meestal afknippen uit een zoom of een los koordje.

Afhankelijk van het resultaat kun je meer of minder textielverf gebruiken.