Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Tuinmeubels Verven claudio-carrozzo-RIcPcXegfqA-unsplash

Kan ik de bekleding van tuinmeubilair verven?

Stof voor tuinmeubelen en loungesets is na enkele seizoenen vaak aan een opfrisbeurt toe. Er verschijnen zwarte plekjes van vocht, de kleuren vervagen en er kunnen kringen of vlekken ontstaan van zonnecrème en gemorste drankjes.

In plaats van een nieuwe tuinset te kopen is het soms mogelijk om de stof te verven. Voor het verven moet je met een aantal zaken rekening houden:

1. De samenstelling van de stof bepaalt of je de stof kunt verven. In bekleding van tuinmeubilair wordt regelmatig polyester gebruikt. Polyester is met gewone textielverf niet te verven. De meeste andere materialen zijn wel te verven. Of je stof van polyester is gemaakt vindt je in het wasvoorschrift van je bekleding. Als ze voor een deel uit polyester bestaat dan zal de kleur lichter uitvallen.

2. Als de stof afneembaar is dan kun je ze meestal in de wasmachine verven. Niet afneembare stof kun je met een plantenspuit of kwast verven.

3. Outdoorstof wordt vaak behandeld met waterafstotende beschermlagen. Na een aantal wasbeurten verdwijnen deze lagen meestal. Voor nieuwe stof, of bij zeer sterke waterafstotende beschermlagen, kan het voor textielverf moeilijk zijn om zich aan de vezels te hechten. Na het verven kun je de stof opnieuw inspuiten met een waterafstotende spray.

4. Waterafstotende producten en resten van producten als zonnecrème kun je het beste grondig reinigen om vlekken te voorkomen. Door een vaatwastablet te gebruiken in plaats van gewoon wasmiddel reinig je de stof beter.

5. Kies de nieuwe kleur in dezelfde kleurtoon als de originele kleur, het beste in een iets donkerder tint. Beige stof bruin verven gaat beter dan blauwe stof geel te verven. Textielverf is niet-dekkende verf, dus gele verf voor blauwe bekleding geeft een groen resultaat.

6. Bestel eerst een enkel zakje en test hiermee op een klein stukje stof of het resultaat goed is. Eventueel kun je zakjes in een paar kleuren bestellen om meerdere kleuren te testen en eventueel te mengen. Als je de juiste kleur hebt gevonden, koop dan pas de definitieve hoeveelheid in de juiste kleur.

7. Kleuren vervagen sneller in UV-licht. Zonlicht bevat veel UV-straling waardoor uw stof vaak al na korte tijd vaal wordt. Gebruik Aybel Fiske fixeermiddel in het laatste spoelwater om uw kleuren langer mooi te houden.