Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Geen resultaat etty-fidele-l5rez6X2m8k-unsplash

Geheel geen resultaat na het verven

Als het verven met textielverf in het geheel geen resultaat heeft dan is de meest waarschijnlijke oorzaak dat het materiaal van de stof polyester of sterk waterafstotend is. In incidentele gevallen is de oorzaak te vinden in de werking van je wasmachine.

Polyester is eigenlijk de enige stof die in het geheel geen resultaat geeft na het verven. Polyester vraagt een zeer hoge temperatuur (ca. 190 graden) en/of een speciaal type verf. Met normale textielverf kun je polyester niet te verven. Kijk dus altijd in het etiket van je stof om uit te sluiten dat de stof van polyester is.

Veel stoffen zijn ook gemaakt van samengestelde materialen. Een stof die voor 30% uit polyester bestaat en voor 70% uit polyamide zal voor 70% procent kleuren. De polyamide (Nylon) kleurt dan wel, het polyester niet. Dit betekent meestal een lichter eindresultaat of incidenteel sommige delen die niet gekleurd zijn.

Een andere mogelijkheid is dat de stof zeer sterk is waterafstotend is. Je kunt dit eenvoudig testen door een beetje water op de stof te druppelen. Als het water niet in de stof dringt dan heb je te maken met een waterafstotend materiaal. Ook waterafstotende materialen nemen de verf niet op.

Een minder vaak voorkomende oorzaak is mogelijk als je verft in een wasmachine en je de textielverf direct in de trommel hebt gegoten. Sommige typen wasmachines beginnen een wasprogramma met het afpompen van restwater van vorige wasbeurten. Dit afpompen kun je ook goed horen zodra je de wasmachine inschakelt. Als dit bij jou het geval is dan kan dit de oorzaak zijn dat de meeste textielverf is verdwenen voor het verven begon.