Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Bekleding van auto verven garrett-butler-ZMCqXnOPWq4-unsplash

Bekleding van auto, caravan of boot verven

Het verven van de bekleding van je auto, boot of caravan is een prima mogelijkheid om de kleur van oude stoffen te herstellen en op te frissen.

Voor het verven van bekleding is het prettig als je de stof eerst los kunt maken. Je kunt de stof dan wassen en verven in de wasmachine, of op de hand als de stof erg oud en delicaat is. Voor stof die vast is aangebracht kun je in water opgeloste textielverf met een plantenspuit of kwast aanbrengen.

In bekleding voor auto’s, caravan of boten is meestal geen wasvoorschrift aanwezig. Het is dan lastig om na te gaan van welk materiaal de stof is gemaakt. Dit is dan vaak even zoeken naar de juiste werkwijze. Voor wol of Nylon (polyamide) voeg je wat azijn toe voor een goed resultaat, als de verf wat moeilijker hecht wat extra zout. 

Als de kleur direct uitspoelt of loslaat dan heb je waarschijnlijk met polyester te maken. Polyester is eigenlijk het enige materiaal dat je niet kunt verven met textielverf. 

De kleur kun je het beste in dezelfde kleurtoon kiezen als de oorspronkelijke kleur. Enkele tinten donkerder is goed te doen, voor een lichtere, of geheel andere kleur moet je de stof eerst ontkleuren. Ontkleuren is voor oude stoffen echter af te raden omdat het de stof makkelijk kan beschadigen. 

Voor grotere hoeveelheden stof adviseren we om eerst een enkel zakje textielverf te bestellen (eventueel in meerdere kleuren) om te testen of het resultaat goed wordt. Alle kleuren kunnen ook onderling gemengd worden. Zo kun je experimenteren tot je de juiste kleur hebt gevonden en daarna de juiste hoeveelheid in de juiste verhouding bestellen.