Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Chloorvlekken verwijderen thor-alvis-s2f7p_q7Xfc-unsplash-2

Kan ik chloorvlekken bijkleuren?

Chloor, of Javel is een bleekmiddel dat vaak wordt gebruikt bij het schoonmaken. Een klein druppeltje is genoeg om witte vlekken achter te laten op je kleding of stoffen.

In veel gevallen kun je lichte vlekken door bleekmiddel redelijk goed bijwerken. Als de chloor echter onverdund op de stof is gekomen, dan kan het weefsel zelf beschadigd zijn. Chloor kan zelfs gaten in de stof veroorzaken die vaak pas na een wasbeurt zichtbaar worden.

Bij het corrigeren van vlekken kun je als eerste stap een klein beetje (een mespuntje is genoeg) textielverf oplossen in een 10 cl water met wat zout en eventueel azijn er bij. Met een wattenstaafje kun je de vlek enkele keren aantippen en uitspoelen.

Er bestaan miljoenen kleuren, exact de juiste kleur vinden is dan ook lastig. Als je echter begint met een iets lichtere kleurtoon dan kun je van daar uit de kleur altijd nog iets donkerder, warmer of koeler maken.

Het vraagt wat gevoel voor kleuren mengen en experimenteren, maar meestal is het wel goed mogelijk om heel dicht in de buurt van de oorspronkelijke kleur te komen. Voor het warmer of koeler maken van de kleurtoon kun je textielverf gebruiken in de primaire kleuren rood, geel of blauw. Bruin en zwart zijn prima geschikt om de kleuren donkerder te maken.

Bij het zoeken naar de juiste kleur is het van belang om van licht naar donker te werken. Een lichte kleur donkerder maken is eenvoudiger dan andersom.

Als je na het aantippen en uitspoelen een redelijk goed resultaat hebt gevonden kun je als laatste stap het gehele kledingstuk nog een keer verven met de juiste kleur. Hierdoor worden het eindresultaat weer egaal van kleur.