Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Kleurverschillen

Kleuren vallen anders uit dan de kleurenstaal

Het resultaat van stoffen verven met textielverf is soms anders dan we verwachten. Anders dan de kleur op de website of verpakking. Soms vallen de kleuren anders uit of valt het resultaat tegen. Lees hier meer over kleurverschillen na het verven met textielverf.

Op de foto staat het resultaat van twee witte katoenen T-shirts die in hetzelfde verfbad met dezelfde verf (Zeegroen) zijn geverfd. De onderste is veel blauwer uitgevallen. Bij de ander zijn de blauwtinten alleen nog zichtbaar in de afgebonden (Tye&Dye) stukken waar de verf minder goed kan bijkomen.

Alle stoffen zijn anders. Het ene katoen is anders dan het andere. Wol kleurt anders dan katoen, en linnen anders dan Nylon. Ook als we dezelfde kleur verf gebruiken kan de kleur anders uitvallen. Of een stof al vaak is gewassen maakt verschil met ongewassen stof. Verder worden stoffen vaak bewerkt met vuil- en waterafstotende middelen, verstevigers en fixeermiddelen. Al deze zaken zijn van invloed op het eindresultaat.

Vrijwel iedere kleur is opgebouwd uit meerdere andere kleuren. De primaire kleuren zijn rood, blauw en geel. Alle andere kleuren zijn secundaire kleuren. Deze secundaire kleuren zijn opgebouwd uit verschillende primaire kleuren.

Bijvoorbeeld jeanskleuren lijken donkerblauw. Er zitten echter ook roodtinten in. Het rood met het blauw geeft een paarse ondertoon aan jeans. In grijstinten zit vaak blauw en in groen zit weer geel.

Tijdens het verven dringen de kleuren in de vezels van de stof. Wanneer een stof de ene kleur makkelijker opneemt dan een andere kleur, ontstaan kleurverschillen. Donkerblauw kan te paars blijven, grijs te blauw en groen niet groen genoeg.

Om teleurstellingen te voorkomen adviseren we je om de kleuren eerst te testen op een klein stukje van de te verven stof.

Verkeerd uitgevallen kleuren herstellen is minder eenvoudig. Te lichte kleuren zijn meestal redelijk goed te herstellen, te donkere kleuren of afwijkende kleuren zijn lastiger. In deze gevallen is ontkleuren belangrijk voor je opnieuw gaat verven.

Ontkleuren kan met speciale ontkleurders die verkrijgbaar zijn bij drogisterijen of online.

Ontkleuren kan ook met chloorbleek, maar houdt er dan wel rekening mee dat je het altijd verdunt voor je het op je stoffen gebruikt. Chloor tast de vezels aan als de concentratie te hoog is.

De stoffen enkele malen wassen, eventueel met een vaatwastablet erbij helpt vaak om de fixerende coating sneller af te breken waardoor het opnieuw kleuren makkelijker gaat.

Voor vragen in specifieke situaties zijn we altijd bereid om te adviseren over de best haalbare oplossing. Stuur hiervoor je vraag, samen met foto’s van het resultaat en het etiket/wasvoorschrift van de stof naar contact@aybel.nl.