Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Hydrofiele doeken minnie-zhou-S0nHRVNsixw-unsplash

Kan ik hydrofiele doeken verven?

Hydrofiele doeken zijn meestal gemaakt van katoen. Katoen is op zich goed te verven, toch zijn de resultaten met hydrofiele doeken wisselend. Bij sommige hydrofiele doeken lukt het goed, bij andere weer niet.

Deze wisselende resultaten hebben te maken met de bewerking die de stof krijgt om het hydrofiele karakter in de stof te krijgen. Aan de ene kant moeten de doeken veel vocht kunnen opnemen, tegelijk ook moeten ze “vuil” niet in de vezels laten hechten. Door deze eigenschappen kan het lastig zijn om de doeken te verven.

De meest voorkomende klachten zijn het nog lang afgeven van de kleur, soms nog na 5 of 6 wasbeurten op 90 graden. In andere gevallen horen we van klanten dat bijvoorbeeld de paars- en rozetinten zoals Seringen en Cyclaamroze wel goed kleuren en geeltinten weer niet.

Als je overweegt om je hydrofiele doeken te verven doe je er goed aan om het eerst met een enkele doek te testen. Als je na het verven een klein stukje witte stof mee wast, dan kun je zien of, en hoe lang de doek nog blijft afgeven.

We willen het verven van hydrofiele doeken zeker niet afraden, in veel gevallen gaat het prima. Het is wel goed om rekening te houden met een minder goed resultaat.