Aybel Textielverf hitanshu-patel-9LgRPixEotk-unsplash

Veelgestelde vragen

 

Aybel Textielverf FAQ Gordijnen verven kumar-vivek-Jr2R34JqhTA-unsplash

Kan ik mijn gordijnen verven?

Als je de kleur van je gordijnen wilt veranderen of vale en verschoten kleuren wilt herstellen, kun je gordijnen verven met textielverf.

Omdat gordijnen meestal groot en zwaar zijn, is er best veel verf nodig. Als het resultaat van het verven dan niet goed is, is dat erg jammer van het geld en de moeite.

Hieronder vindt je de valkuilen én tips om teleurstellingen te voorkomen.

Valkuil 1: Niet alle gordijnen kun je verven

In gordijnen zit soms polyester. Polyester kun je niet verven met textielverf. Dit geldt ook voor het garen waarmee de stof aan elkaar is genaaid. Ook in het garen kan polyester zitten.

Daarnaast kunnen gordijnen behandeld zijn met vuil- en waterafstotend middelen. Ook dit kan het resultaat van het verven beïnvloeden.

Tip 1: Kijk altijd in het wasvoorschrift

Alle kleding heeft een etiket met daarop een wasvoorschrift. Ook kant en klare gordijnen hebben zo’n etiket. Je vindt hier informatie over de wastemperatuur, maar ook over de samenstelling van de stof. Kijk altijd naar de aanwezigheid van polyester in het wasvoorschrift. Als deze voor 100% uit polyester bestaat, is kleuren met textielverf onmogelijk. Als de stof voor een gedeelte uit polyester bestaat, kun je slechts een gedeelte kleuren. En dat is meestal niet wat je wilt.

Valkuil 2: Geen wasvoorschrift in gordijnen

Als gordijnen op maat zijn gemaakt ontbreekt vaak een wasvoorschrift. Je kunt er dan niet achter komen uit welke materialen je stof is gemaakt. Test dan altijd eerst met een klein stukje stof.

Tip 2: Doe de test

Geef geen tientallen of zelfs honderden Euro’s voor niets uit. Koop eerst een enkel zakje textielverf en test je stof daarmee uit.

In gordijnen zitten altijd wel stiknaden en een zoom. Om te testen knip je een los stukje stof uit je gordijnen. Dit hoeft niet groot te zijn, een paar centimeter is genoeg. Knip wel een stukje uit met stiksel. Dit is meestal van een ander materiaal dan de stof zelf.

Doe nu een klein beetje verfpoeder in een glas of bekertje en giet hier warm water bij zodat de verfstof oplost. Leg nu het testlapje in de vloeistof en roer dit een paar keer door. Laat het een half uurtje staan en spoel het teststukje uit. Als het resultaat goed kun je verf kopen voor al je gordijnen.

Tip 3: Test met meerdere kleuren

Textielverf geeft andere resultaten op katoen, dan op zijde. En weer anders op Nylon. Ook de ondergrond is belangrijk. Lichtgele verf gebruiken voor je zwarte stof is anders dan zwarte verf gebruiken voor je lichtgele stof.

Test daarom met meerdere kleuren. Koop lichtere en donkerder tinten of meng zelf je eigen kleuren. Het kan allemaal, ook al ben je natuurlijk niet meteen Picasso als je wat gaat experimenteren.

Om te experimenteren kun je meerdere glazen of bekertjes vullen met verschillende kleuren en mengsels. Je hebt nooit veel verf nodig, uit één zakje kun je makkelijk 10 porties verdelen.

Het is leuk en creatief, zorg alleen wel dat je oude kleding aandoet…

Valkuil 3: Te lage wastemperatuur

Gordijnen verven met kookwas op 90 graden is het beste voor de kleuren. Je gordijnen kun je echter meestal maar op 30 of 40 graden wassen. Gordijnen krimpen snel als je ze wast. Zelfs op lage temperatuur. Gordijnen verven op lagere temperatuur is soms lastig. De stof blijft dan te licht omdat de verf niet goed kan hechten.

Tip 4: Laat de textielverf langer inwerken

Als je op lagere temperatuur verft kunnen de kleuren te licht blijven. Je kunt dit met de handwas makkelijk zien door de stof boven het water te trekken. In de wasmachine kun je meestal door het venster zien of de kleur van de stof gelijk is aan die van het water.

Als de stof op lagere temperatuur te licht blijft, kun je ze gewoon langer laten inwerken. Soms wel een hele nacht. Pas als de stof niet verder meer van kleur verandert is de kleuring optimaal. Een wasmachine kun je tijdens het verven meestal wel uitzetten om de kleuren langer te laten inwerken. Zorg er wel voor dan de stof goed onder water blijft en roer af en toe even door. Een wasmachine kun je kort aan- en weer uitzetten.